Ajam goreng/smoor (Gebakken of gesmoorde kippenvleugels)

Kipgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd ca. 20 minuten voor de gebakken versie/ ca. 2 uur voor de gesmoorde versie.

 

1 kg kippenvleugels, in tweeë gesneden

500 ml olie om de kippen in te bakken

3 uien, gesnipperd

5 tenen knoflook, in plakjes

2 eetlepels olie

1 eetlepel sambal badjak

1 flinke scheut ketjap manis

1 bosje lente-uitjes. fijngesneden

rode lombok om te garneren

 

Bak de vleugeltjes goed bruin in de hete olie. Fruit de uien en de knoflook glazig in 2 eetlepels olie. Doe de gebakken kippenvleugels erbij en daarna de sambal en ketjap.

Voeg ook de lente-uitjes toe. Schep om en serveer.

Of, laat smoren: Voeg een scheutje water toe en laat minstens anderhalf uur op klein vuur sudderen.

Garneer met rode lombok.

 

***************************

In 2011 is de Indonesische rendang verkozen tot het lekkerste gerecht van de wereld door de CNN (onderzoek is gedaan onder 35.000 mensen). Een stoofgerecht met een volle, rijke smaak. Dit gerecht is zo lekker, dat je alsmaar meer wilt. In Indonesië verkrijgbaar bij iedere warung. In Nederland verkrijgbaar in iedere supermarkt en bij ieder Chinees-Indisch restaurant. Er zijn duizenden recepten te vinden voor een rendang. Rendang (je spreekt de ‘e’ nauwelijks uit) maak ik met rundvlees en wordt dan ook ‘rendang daging’ genoemd. Rendang kan ook met kip, lever, eend, geit of groenten (bijvoorbeeld cassave) gegeten worden. Een lekkere rendang zit ‘m in de boemboe en de kwaliteit van het vlees. Tip: maak veel boemboe (de currypasta) aangezien je dat prima in porties kunt invriezen.

 

Ingrediënten voor 8 - 10 personen

 

* 2 kg stoofvlees (rund) 

*4 stengels citroengras (sereh)

*6 – 8 verse salamblad, ‘Indonesische laurier’ (daun salam)

*8 – 10 limoenblaadjes (djeroek poeroet)

*2 blikken kokosmelk (2×400 ml)

Voor de boemboe:

* 4 tl korianderzaad (ketoembar) 

*4 tl komijnzaad (djintan) 

*ongeveer 12 kemirienootjes 

*paar stukjes geelwortel,

*ongeveer 2 eetlepels (koenjit)

* flink stuk galangal (laos)

* flink stuk gember (djahé)

*10 – 12 tenen knoflook

* 2 el garnalenpasta (trassi)

* 10 Thaise mini-sjalotjes (gewone sjalot kan ook, gebruik er dan minder: afhankelijk van de grootte)

* ongeveer 10 gedroogde lomboks.

 

************************

Ingrediënten voor Rendang

Selada ayam bami (Kip-bami salade)

Leuk om eens uit te proberen. Kip - bami salade.

Voorgerecht voor 4 personen.

Bereidingstijd ca. 35 minuten.

 

65 g goela djawa

1 teentje knoflook, geperst

1 eetlepel limoensap

2 theelepels vissaus

3 theelepels sambal oelek

750 g kipfilet

6 lente-uitjes

1 grote wortel

2 kleine groene paprika's

450 g eiermie

 

Voor de dressing

3 eetlepels pindaolie

4 eetlepels limoensap

3 eetlepels zoete chilisaus

2,5 eetlepel vissaus

 

Doe de goela djawa, knoflook, limoensap,vissaus en sambal in een grote pan.

Breng aan de kook en blijf roeren op laag vuur tot de suiker is opgelost.

Laat ongeveer 3 minuten sudderen zonderd deksel tot het begint te karamelliseren.

Voeg de kipfilets toe, laat ze laag op vuur en zonder deksel karamelliseren en gaar worden. 

Laat de kipfilets afkoelen en en snijd ze in dunne plakjes.

Snijd de lente-uitjes in de lengtedoor (stukken van 5 cm) en dan in dunne reepjes.

Snijd de wortel en de paprika's ook in dunne reepjes.

Stoom wortel- en paprikareepjes afzonderlijk tot ze beetgaar zijn. 

Laat de bami 5 minuten in heet water staan. 

Giet de bami af.

Roer de ingrediênten voor de dressing door elkaar.

Meng bami, ui. wortel, paprika en kip met de dressing.

Eet smakelijk.


Pindang koening. Vis in zuur.

Visgerechtbvoor 4 personen. Bereidingstijd ca. 30 minuten.

 

2 makrelen

2 theelepels zout

100 ml asemwater

1 grote ui, gesnipperd

4 - 6 teentjes knoflook, in plakjes

2 plakjes laos

2 plakjes djahé

1 lombok, fijn gesneden

2 eetlepels olie

2 grote tomaten, fijn gesneden

500 ml water

sap van 1 citroen

1bouillonblokje

1 theelepel Aromat

1 stengel serehm in stukken van ca, 6 cm

6 takjes sekderij

 

Maak de makrelen schoon en snijd ze in moten van ca. 3 cm. 

Voeg het zout aan het asemwater toe over de vis.

Wrijf de knoflook, laos, djahé en knoflook fijn in de tjobek (vijzel)

Fruit het mengsel in de olie en voeg de tomaten toe.

Doe het water, het citroensap, het bouillonblokje , de Aromat en de sereh erbij

en breng alles aan de kook. Laat de moten vis ca. 10 minuten zachtjes meekoken en

voeg op het laatst de selderij toe.